Blog met oefeningen en tips:
Hoe ga je om met stress, spanning, emoties en hoe zorg je goed voor jezelf? Hoe zorg je voor minder stress en meer ontspanning? Zowel thuis als op je werk. Dat lees je in deze blogs. Ik wens je veel inspiratie toe!

Blog #34 Vertragen


Vertragen 
Deze tijd vraagt om te vertragen. Ondanks dat de tijd voortraast. Tijd om stil te staan, rond te kijken en te aarden. Te voelen wat voor jou van belang is. Neem hier de tijd voor. Zorg goed voor jezelf. Met kleine dingen. Een lekker kopje thee. Even naar buiten staren. Of een fijne wandeling. Dat wat bij je past.

Doe alles in rustig tempo. Ook al hebben we nog maar een paar weken richting zomer vakantie. Prop niet alles vol. Maar skip en hevel wat over na de zomervakantie. Stel hier je grenzen in en zorg zo goed voor jezelf. Dit voorkomt dat je vermoeid, opgebrand je vakantie begint.  

Durf nee te zeggen. Durf goed voor jezelf te zorgen door rustiger tempo aan te houden. En geniet dan straks van een welverdiende vakantie. 

Blog #33 Vind je eigen antwoord


Vind je eigen antwoorden
Ken je dat? Je staat onder de douche en hebt ineens een top idee. Je hebt vakantie en zit bij mijmerend bij de vloedlijn en ineens heb je de oplossing voor je probleem. Je bent aan het wandelen en ineens stroomt de inspiratie binnen. Bij stilte en activiteiten waarbij je niet teveel hoeft na te denken ontstaat flow en ontstaan spontaan nieuwe ideeen of antwoorden op problemen waar je mee zit. Dit noemen we de default mode van het brein.

Alleen in het dagelijkse leven lukt het vaak niet om rust en tijd voor stilte en reflectie te nemen. Vaak gaan we door, zijn we gefocust op taken, afspraken, onze telefoon of tablet. Ons brein verlangt onbewust naar bevrediging door te kijken naar likes, filmpjes of andere afleiding. 

Als we stil gaan zitten ontstaat er zelfs ontrust en soms zelfs stress. Er is gevaar roept ons brein. We moeten alert zijn, opletten, bezig blijven. 

De kunst is om spelenderwijs ons stress level te laten dalen. En in de rust stilte te zakken waar de flow en intuitive antwoorden plots ontstaan. 

Je kunt dit oefenen door op vrije dagen elke drie uur één minuut te gaan zitten. Sta jezelf toe om één minuut stil te zitten zonder iets te moeten. Wanneer je onrust, stress, emoties of gedachten ervaart laat deze zijn zonder oordeel. Na vaker oefenen merk je dat het makkelijker wordt om in de rust te zakken. 

Blog #32 Verminder je stress


Verminder eenvoudig je stress
Heb je weinig tijd en ben je (te) druk? Maak dan eens gebruik van wachtmomenten om eenvoudig stress te verminderen. Een voorbeeld:

Moet je wachten voor het stoplicht?

Volg je ademhaling gedurende 30 seconden. Of doe de zitbotten oefening. Draai 10 rondjes links en rechtsom. Voel daarbij met aandacht je zitbotten.

Wat levert het je op?

Vermindert stress gevoel
Beter bewustzijn van het lichaam
Meer ontspanning

Hieronder kun je de zitbotten oefening beluisteren. Ik wens je veel ontspanning toe ☺️

Blog #32 Waarden


Wil je meer rust en minder stress?

Wil je wat meer rust en minder stress? Het begint bij stilstaan, kiezen bij wat voor jou belangrijk is. Een mooie oefening hiervoor is: de waarde oefening.

Deze vind je in de bijlage. Hoe werkt het?

Kies 10 waarden uit. Staat er een niet in de lijst? Dan zet je deze er gewoon bij. Vervolgens reduceer je de lijst tot 5 waarden. Kies op je gevoel, denk er niet teveel over na.

Je kunt de waarden op een briefje schrijven en ergens neerleggen, ophangen. Of je kunt een vision board maken met de waarden erop. Zo word je eraan herinnerd wat voor jou belangrijk is.

Wil je een stapje verder gaan? Kijk wat je kan doen om deze waarde na te leven. Heb jij bijvoorbeeld rust als waarde? Maak plek in de agenda voor meer rust. Of kies een vast moment van de dag om even rust te nemen.

Ik wens je succes! Wil je ondersteuning hierbij? Misschien is individuele coaching iets voor jou?

Wil je op de hoogte blijven van de tips en oefeningen? Volg ons op:

Facebook pagina Zhoo Mindfulness
Linkedin pagina Zhoo

Blog #31 Adempauze

Adempauze

Toe aan een adempauze? Soms is het fijn om even afstand te nemen van alles. Dit kan een bewust vooraf gekozen moment zijn. Maar je kunt ook een moment nemen wanneer je vermoeidheid of stress voelt.

Bovenstaande ademhalingsoefening helpt je hierbij.

Wil je minder stress en meer rust?
Dan is het coachingstraject iets voor jou!

Wil je samen op de werkvloer beter omgaan met werkdruk, stress? Kijk dan eens naar: training omgaan met werkdruk en stress

Wil je op de hoogte blijven van de tips en oefeningen? Volg ons op:

Facebook pagina Zhoo Mindfulness
Linkedin pagina Zhoo

Blog #30 Veiligheid en angstVeiligheid en angst

Het is veilig, je hoeft niet bang te zijn wordt nog wel eens gezegd. Maar wat als dit niet zo voelt? Een aantal tips:

Tip 1 De kracht van emotie benoemen

Op moment dat je de emotie benoemt, erkent dat er angst is, zorgt dat voor iets meer rust.

Tip 2 Niet gelijk oplossen

Probeer niet direct het gevoel van jezelf of de ander op te lossen. Het is ok om angst te voelen. Ga niet direct oplossen met positieve gedachten, visualisaties of zeggen nee hoor het is echt veilig want..

Tip 3 Blijf rustig

Voelt de ander of je kind zich angstig? Blijf zelf rustig. Zorg voor een ontspannen gezicht en stem. Adem rustig door op eigen tempo. Hiermee geef je de ander een signaal het is veilig.

Voel jij jezelf angstig? Probeer rustig door te ademen op eigen tempo. Beweeg zodat je de spanning wat kunt verminderen. Het is ok om angst te voelen.

Stel de volgende vragen:

Wat heb ik, jij nu nodig?
Wat zou ik, jij nu willen?
Wat zou mij, jou nu kunnen

Wil je meer info of ondersteuning? Neem dan vrijblijvend contact op met:

Claudia Leenaars Tel: 06-53964826 of mail naar: info@zhoo.nl

Wil je op de hoogte blijven van de tips en oefeningen?

Like dan:

Facebook Zhoo Mindfulness
Linkedin Zhoo

Blog #30 Mindfulness in de klas

Mindfulness in de klas. Kan dat? Ja heel simpel.

Deze oefening zorgt snel voor rust, ontspanning.

Hoe werkt het?
1 Ga ontspannen zitten
2 Voel hoe je billen de stoel raken
3 Sluit je ogen of richt ze voor je op de tafel
4 Adem rustig in
5 Adem zachtjes uit met je mond open
6 Voel hoe de lucht naar buiten stroomt
7 Volg je ademhaling van moment tot moment
8 Word je afgeleid door gedachten of geluiden? Geen probleem
9 Volg dan gewoon weer je ademhaling
10 Doe dit gedurende 2 minuten
11 Open je ogen, strek je lekker even uit

Wat levert het op?
Rust en ontspanning. En wist je...dat elke dag een paar minuutjes oefenen ervoor zorgt dat er veel minder tot niet gepest wordt op school?

Wil je meer weten? Dan is de workshop Mindfulness in de klas misschien wel iets voor jou en je collega's! Of wil je graag Mindfulness coaching voor jouw kind(eren)? Neem dan vrijblijvend contact op met:

Claudia Leenaars Tel: 06-53964826 of mail naar: info@zhoo.nl

Wil je op de hoogte blijven van de tips en oefeningen?

Like dan: Facebook pagina Zhoo Mindfulness

Of klik hieronder

Blog #29 Complimenten bal


Vorige week deze stressballen voor alle docenten van school aangeboden. Als dank voor hun inzet afgelopen periode. Ik beloofde er een ontspan oefening bij te leveren. Deze oefening bedacht ik:

Ik doopte de bal om tot complimenten bal. Doel: stress verminderen, energie en plezier creëren. De oefening werkt als volgt:

1. Gooi de bal naar iemand anders in de klas
2. Geef de ander een compliment (bijv. je hebt mooie ogen, je bent aardig)
3. De ander knijpt zachtjes in de bal en verankert zo zijn haar compliment.

Dit kun je met de hele klas in één keer doen. Of elke dag bij één iemand. Afhankelijk van de tijd die er is.

Je kunt in plaats van gooien ook de bal bij een ander op bureau neerleggen. Dan compliment zeggen of een briefje met compliment erbij leggen.

Je kunt dit ook als docenten onderling doen. Of binnen je gezin. Wie weet straalt jouw klas of gezin binnenkort ook helemaal.

Hartelijke groeten, Claudia

Blog #28 Ontspannen met yogaVandaag hebben we een gastblogger. Marije Haasjes van Room4 Yoga. Zij schreef een fijne yoga houding voor jou. Tip: Heb je nog niet eerder yin yoga gedaan. Dan is het fijn om de extra uitleg erbij te lezen. Deze staat in het bestand hieronder.

De butterfly houding:
Kom zitten op de mat met een rechte rug. Buig dan je benen en breng je de voetzolen tegen elkaar aan. Op de eerstvolgende uitademing bol je de rug en breng je het hoofd richting je voeten. Laat je hoofd helemaal zwaar worden. Laat hem hangen. Ook je knieën laat je richting de grond zakken. Leg je armen naar voren. Je voelt rek bij je liezen, het bekken en je onderrug.

Het gaat er niet om hoe ver je komt. Je probeert te kijken hoe je in deze houding weerstand/rek op kunt zoeken in jouw lichaam. Vervolgens blijf je voor ongeveer 3-6 minuten in deze houding. Dan kom je rustig en met aandacht uit de Butterfly. Liggend op je rug voel je de houding nog even een minuutje na!

Heb je interesse of wil je lekker even ontspannen? Kijk dan eens naar het aanbod van de online lessen in onze studio room4yoga in Velp.

Dank je wel Marije voor deze ontspannende yoga tip! Ik wens alle lezers van dit blog veel ontspanning toe. Groeten, Claudia


Blog #27 Ontspannen opstarten


Zhoo weer een nieuwe week. Vandaag starten we met een mindfulness ontspan oefening. De zitbotten oefening. Hoe werkt de oefening?

Ga zo ontspannen mogelijk op een stoel zitten.
Plaats beide voeten op de grond.
Draai rustige rondjes naar rechts (20 seconden)
Voel, volg met aandacht de beweging.
Draai dan rustige rondjes naar links (20 seconden)

Wat levert deze oefening op?
Het helpt om het spanning te ontladen en je zenuwstelsel te ontspannen.

Je kunt hieronder de oefening beluisteren. Succes weer. Ik wens je veel plezier en ontspanning toe. Warme groeten, Claudia

Blog #25 Ontspannen tussendoor

Wil je de ochtend goed van start gaan? Of wil je tussendoor even ontspannen? De zitoefening hieronder helpt daarbij. Ook fijn om samen met je kind te doen 😃.

Wat levert het je op?
Ten eerste levert het ontspanning op. Maar èr is nog iets belangrijks. Door vaker te oefenen, leer je bewuster je lichaamssignalen te voelen.

Zo leer je tijdig spanning, pijn, vermoeidheid herkennen. En zo voorkom je dat het chronisch wordt.

Je vindt de oefening hieronder. Ik wens je veel plezier! Warme groet, Claudia

Blog #24 Last van stijve spieren?

Heb je lang achter je bureau gezeten? Last van stijve spieren? Hierbij een oefening voor soepele spieren en een goed humeur. Ik hou wel van wat humor en een knipoog. Het leven niet te serieus nemen. En dan ontdek je ineens spontaan iets wat werkt....

Samen was gooien met je thuiswerkende partner of kind ;-). Hoe werkt het?

De één gooit het wasstuk. De ander vangt en hangt op. Gegarandeerd plezier en erna zijn je spieren soepeler en heb je een beter humeur.

Door de aandacht die je moet hebben voor het vangen. En het voelen van nat wasgoed, prikkel je andere zintuigen en daarmee ook je brein. Dit zorgt ervoor dat je spanning beter loslaat.

Oh ja, je motiveert ook je 6-jarige om wèl even mee te helpen met de was.

Blog #23 piekeren stoppen?

Je kunt piekeren eenvoudig verminderen met deze oefening. Kijk eens om je heen. Naar de objecten. Benoem wat je ziet. Benoem de kleuren en de vorm per object. Dit helpt om los te komen van de pieker gedachten en te ontspannen. Probeer het maar eens.

Wil je vaker en meer ontspannen? Dan is een Mindfulness wandeling tussen de bedrijven ook fijn. In 30 minuten je hoofd leegmaken en lekker ontspannen.

Blog #22 Even tijd voor Jezelf


In deze Corona periode kan de stress soms behoorlijk oplopen. Voor jou nu gratis drie fijne Mindfulness oefeningen.

Hieronder vind je de oefeningen.

Veel plezier en ontspanning gewenst! Groeten, Claudia Leenaars.

Blog #21 Alle ballen hooghouden?


Misschien zit jij nu ook verplicht thuis. En denk, je hoe ga ik dat doen? Werken èn voor mijn kind(eren) en huishouden zorgen. Hoe houd je alle ballen hoog en creëer je dan toch ook nog wat tijd voor jezelf? Dat is een hele uitdaging. Daarom heb ik voor jou een mooie methode die helpt.

Tip: Maak een drie taken lijst.
Maak een drie taken lijst de dag van tevoren. Per categorie: Werk, Thuis, Kind en Jezelf. Schrijf per categorie drie taken op die je de volgende dag wilt doen. Ga hierbij ook op je gevoel af. Wat zou je graag willen doen, wat komt er in je op. Zet dus niet alleen maar prioriteit bovenaan. Voel ook wat je wilt doen.

Dit lijkt raar, vreemd. Maar inmiddels weet ik na 3 jaar ervaring met deze methode, dat je feilloos voelt en weet wat belangrijk is om te doen. En dat je niets mist.

De rest van al het andere werk zul je moeten leren loslaten. Want je kunt ècht niet alles tegelijk doen. Doe je dat wel dan kan je op langer termijn uitgeput raken. Het is niet makkelijk, maar oefening baart kunst.

Begin de ochtend met voelen waar jij mee wilt beginnen. En ontdek wat voor jou fijn is om mee te beginnen. Is dat lichamelijk huishoudelijk werk. Of direct je werk doen zodat je dat klaar hebt en dan de andere dingen kan doen.

Als je hiermee speelt dan ontdek je na enige tijd een prettig ritme voor jezelf. Hieronder vind je uitleg over de drie taken lijst en een format. Veel plezier en succes ermee.

Op de hoogte blijven van tips oefeningen?
Like dan: Facebook pagina Zhoo Mindfulness

Blog #20 Kracht van dankbaarheid


Ik vroeg mij altijd af hoe het nu precies zat met dankbaarheid. Ik las overal dat dankbaarheid zo weldadig is. Maar niemand vertelde erbij waarom. Het antwoord heb ik nu gevonden.

Waarom is goed om dankbaarheid te voelen? Je zet daarmee het value tagging systeem van je brein in werking. Je brein herkent zo in de toekomst veel sneller de fijne momenten en goede prestaties. Op deze manier raak je veel beter afgestemd op overvloed en geluksgevoel. In plaats van dat je steeds focust op tekort komen en tekort schieten.

Ik ben in ieder geval dankbaar dat je mijn blogs wilde lezen dit jaar! Ik hoop je volgend jaar ook weer te mogen inspireren. Leuk!

Groeten, Claudia Leenaars

Blog # 19 Stop denderende trein


Het zijn drukke tijden, zo einde van het jaar. Voor mijn gevoel dendert de tijd voort. Soms moet ik even in mijn arm knijpen. Alweer bijna kerst.

Wat kan je nou doen om die denderende trein soms even te stoppen? En om even tijd voor jezelf te creëren? Een aantal stappen:

Stap 1 Bewustwording
Gun jezelf dit weekend eens tijd om stil te staan bij wat jou rust en energie geeft. Wat zou je willen doen als je geen verplichtingen hebt? Noteer wat in je opkomt op een A4. Zo veranker je het beter en ga je het ook doen.

Stap 2 Maakt het concreet
Pak je agenda erbij en kijk hoe je planning eruit ziet. Waar kan je kruizen zetten voor jezelf? Dit kan 10 minuten per dag zijn of een dagdeel in de week. Zo houd je betere balans in: tijd voor jezelf en tijd voor anderen.

Stap 3 Luister naar je intuïtie, gevoel
Sta eens stil bij wat je voelt op moment van weerstand, plezier of vermoeidheid. Hoe voelt dit voor jou? Door je bewust te worden wanneer je dit voelt en waar in je lichaam je dit voelt, kan je beter zorgen voor jezelf.

Een mooie oefening om je intuïtie en gevoel beter te leren herkennen, is de 5 minuten meditatie. Deze meditatie vind je hier:

Vijf minuten Meditatie.mp3

Ik wens je veel plezier en ontspanning! Groeten, Claudia

Blog # 18 Hoe blijf je rustig?

Ken je dat? Alles tegelijk? Kind naar school brengen, werken, gauw was erin en door naar de volgende afspraak. Nauwelijks tijd voor rust. Drie tips voor jou om de rust erin te houden:

De gouden tip: maak keuzes
Probeer niet te optimistisch te plannen. Houdt rekening met reistijd, tegenvallers en jezelf (bijv. vermoeidheid, slechte dag). Kies daarom hooguit drie taken waar je de aandacht op focust. Je vindt onderaan dit blog meer uitleg over de drie taken lijst.

Maak blokken
Maak blokken. Een blok voor mails, werken met aandacht, app, huishouden ect. Dit zorgt dat je gefocust werkt en minder prikkels onrust ervaart.

Creëer ontspanning
Plan ook ontspanningsmomenten in. Ga niet als een malle door. Vaak kom je jezelf toch tegen. Je raakt vermoeid en concentratie ebt weg. Laad jezelf daarom regelmatig op met een koffiepauze, lunchwandeling. Of plan 1x in de week een lummel ontspan ochtend in.

Wil je ook leren hoe je op duurzame, eigen manier meer rust creëert in je dagelijkse leven? Kijk dan eens naar het Personal Coachingtraject. Ik wens je veel rust en en plezier toe!

Blog #19 Adempauze

Toe aan een adempauze? Soms is het fijn om even afstand te nemen van alles. Dit kan een bewust vooraf gekozen moment zijn. Maar je kunt ook een moment nemen wanneer je vermoeidheid of stress voelt.

Onderstaande ademhalingsoefening helpt je hierbij.

Blog #18 Zen de zomer door

De zomervakantie is voorbij. Ik voelde me aan het einde heerlijk zen. Wat zorgde ervoor dat ik zen werd?

1 Ik hoefde niet te haasten
2 Ik voelde minder druk van moeten
3 Ik had tijd om te mijmeren en te doen waar ik zin in had

Wat zorgde er bij jou voor dat je zen werd?

Het is fijn om hier bewust van te zijn. Het gaf mij in ieder geval de gelegenheid om te ontdekken hoe ik mijn zen gevoel kon voorzetten.

De komende weken ga ik hier graag verder op in. Met inspirerende tips om minder te haasten, minder te moeten en te doen waar je zin in hebt. Ondanks alle drukte en hectiek die er in het najaar zal zijn.

Blog #17 Geluk creëren

Johan Cruijf citeerde heel mooi: "Om gelukkig te zijn, moet je iets doen waar je gelukkig van wordt.

Dat is zo waar! Maar vaak doen we dat niet. Heel vaak moeten we eerst nog de to do lijst afmaken. Of anderen helpen. Blijft er nog tijd over? Dan vullen we die nog vol met afspraken.

Maar waar blijft dan de tijd over om jezelf gelukkig te maken? En weet je eigenlijk wel wat jou gelukkig maakt? En wat voor jou ècht belangrijk is? Om dat te achterhalen heb ik een mooie oefening voor je. Deze oefening vind je hieronder. Ik wens je veel geluk!

Blog #16 Effect van ontspannen


Wist je dat ontspannen erg effectief is voor je creativiteit en productiviteit? Je brein komt in de zogenaamde default modus. Je brein kan dan informatie ordenen, loslaten en creëert zo ruimte voor nieuwe ideeën en oplossingen.

Daarom krijg je in de vakantie als je ontspannen raakt vaak spontaan goede ideeën en oplossingen. Hoe zorg je ervoor dat je tijdens drukke werkdagen optimaal gebruik maakt van dit positieve effect van ontspanning?

Simpel: door vaak korte ontspanningsmomenten in te bouwen. Maar vaak denken we: ik kan ècht niet ontspannen als ik het zo druk heb. Ik moet door

Waarom is het zo moeilijk om tijd in te ruimen voor ontspanning?

Ten eerste voelen we ons schuldig om niets te doen. We willen graag productief zijn. Het voelt heel vervelend om zomaar niets te doen.

En we kunnen gewoonweg niet geloven dat pauzeren en ontspannen ons juist productiever maakt.

Ons brein is gewend om altijd maar door te gaan. Deze gewoontes laat het brein zich niet zomaar afnemen. We zijn eraan verslaafd geraakt dat we controle willen hebben door dingen te willen doen. Zodra je anders gaat doen, geeft dit onrust en weerstand.

De kunst is om door dit gevoel, deze weerstand heen te gaan. Dat kan door het gevoel waar te nemen en te accepteren dat het er is.

Wat ook helpt is om helder te formuleren welk doel je ermee wilt bereiken. Soms is er een noodzaak bijvoorbeeld een burn-out of ziekte. Dan is het ineens veel makkelijker om de goede gewoonte vol te houden. Is deze noodzaak er niet, dan is het goed om te noteren wat jouw doel is van het ontspannen. Dat kan zijn:

Ik wil meer rust in mijn (werk)leven
Ik wil met plezier werken
Ik wil creatiever worden
Ik wil productiever zijn
Ik wil meer luisteren naar mijn intuïtie

Wanneer je dit doel noteert en op een zichtbare plek hangt dan is het makkelijker om gemotiveerd te blijven.

Ook helpt om eerst in de vakantie en thuis ermee te oefenen. Dan is de druk minder groot. Ik wens je veel ontspanning en creativiteit toe!

Blog # 15 Pauze = winst

Hoe verleidelijk is het om in de pauze door te werken met de boterham op de hand. Heel verleidelijk! Toch levert het je geen tijdwinst op. Sterker nog je verliest tijd en energie.

Je brein raakt later op de middag uitgeput doordat deze niet is opgeladen tussen de middag. Ken je de middagdip? Je wordt moe, neemt gas terug wordt minder scherp.  

Door tussen de middag niet te werken maar te bewegen of te ontspannen laad je jezelf weer op. Je kan de middag beter doorkomen, hebt meer energie en maakt minder fouten. Hoe fijn is dat? Just do it. Gun het jezelf.

Zhoo simpel is het.

Blog #14 Even niks doen

Om goede beslissingen te kunnen maken moet je brein de kans krijgen om prikkels te verwerken. Maar hoe doe je dat met een druk leven?!

Kies dagelijks momenten waarop je even niets hoeft te doen. Bijv. tijdens wachtmomenten voor de trein. Grijp niet gelijk naar je telefoon. Laat "ouderwets" je gedachten komen en gaan. Ervaar welke gedachten er bij je op komen. Laat deze zijn zonder oordeel, zonder iets te veranderen.

Je brein krijgt de kans om alles te ordenen, te verwerken. Zo krijgt je brein ontspanning en ruimte om de juiste beslissingen te nemen.

Zhoo simpel is het.

Blog #13 Mindful pauze

Neem jij ook altijd je telefoon mee naar buiten? Zo'n gewoonte. Even iets opzoeken, nakijken. En zo is je pauze voorbij.

Laat de telefoon eens in je la liggen. Geniet van het buiten zijn. Creëer zo energy en rust. Zhoo simpel kan het zijn.

Blog #12 Veranderingen


Laatst vroeg een manager mij, hoe kan ik mijn team motiveren om te samen te werken en om op een andere manier te werken.

Op het moment dat we gedwongen worden om op een andere manier te werken, gaan vaak de hakken in het zand. We ervaren dan geen autonomie meer. Iemand bepaald wat we moeten doen. En dat voelt niet fijn! Hoe kan je toch samen op een ontspannen manier de verandering aangaan.

Tip 1. Loslaten

Durf als manager, leidinggevende je eigen visie en manier van werken los te laten. Geef een ander ruimte om het op zijn of haar manier te doen. De ander heeft dan eigen sturing en krijgt daardoor een groter gevoel van controle en zelfvertrouwen. Dit motiveert veel beter. Het is natuurlijk wel goed om de kaders aan te geven, waarbinnen de ander op eigen manier kan werken.

Tip 2. Luister met aandacht

Luister eens ècht met aandacht naar de ander zonder direct iets te willen veranderen. Dit is zo belangrijk in het proces om een ander te motiveren. Wanneer de ander de ruimte krijgt voor zijn of haar ideeën of manier van werken, dan ontspant de ander en is er veel meer mogelijk. Samen kom je dan tot veel betere oplossingen. Eigenwaarde + Eigenwaarde = Meerwaarde

Tip 3. Van moeten naar willen

Vaak vindt de ander dat hij of zij wat moet. Maar draai het eens om? Wat wil je samen bereiken? Op het moment dat het duidelijk is wat je samen wil, is er meer focus en kan je samen zoeken naar oplossingen om veranderingen en nieuwe werkzaamheden leuker en succesvoller te maken.

Het lijkt zo simpel als je dit leest. Maar vaak nemen we niet de tijd om deze stappen te zetten. Maar neem toch de tijd om ècht te luisteren en om samen te ontdekken wat je wil bereiken. Het loont echt!

Blog #11    3 x 10 = Fit!

Wist je dat beweging jouw brein ontspannen en fit houdt? 3 x 10 minuten per dag bewegen is al voldoende. Maar... hoe doe je dat in je overvolle agenda? 3 praktische tips voor je:

Tip 1. Parkeer de auto eerder

Zet de auto op 10 minuten loopafstand en loop het laatste stuk naar je werk. Of stap twee haltes eerder uit. Geniet van de wind en de zon op je huid. Laat je gedachten komen en gaan. Voel de spanning van je afglijden.

Tip 2. Lopend vergaderen
Wist dat lopen creatief maakt en het oplossend vermogen vergroot. Ga daarom eens lopend vergaderen met je collega. Zo krijg je ook een frisse neus en beweging. Mooi meegenomen!

Tip 3. Ommetje tijdens je lunch

In plaats van je boterham achter je computer naar binnen te proppen, trek je jas aan en ga lekker even wandelen. Tijdens het wandelen ordent en herstelt je brein zich. Zo begin je weer fris en scherp aan de middag.

Ik wens je veel wandelplezier!

Blog #10 Voornemens volhouden

Ken je dat? Je komt terug van vakantie en zit vol goede voornemens. Zoals meer bewegen of vaker mediteren. Maar na een paar weken ga je alweer op de oude voet verder. Hierbij drie tips om toch je voornemens vol te houden.

Tip 1 Wil niet alles tegelijk
Leg jezelf niet teveel op. Houdt het bij één voornemen. Focus hierop en laat de andere voornemens rusten. Dit geeft focus en meer rust.

Tip 2 Houdt het klein & praktisch
Wil je meer bewegen? Kijk of je kan beginnen met 10 minuten per dag in plaats van gelijk 30 minuten. Maak het bijvoorbeeld praktisch door twee haltes eerder uit te stappen en het laatste stuk te lopen.

Tip 3 Maak het leuk
Wil je vaker mediteren? Zorg voor een fijne en warme omgeving. Maak deze comfortabel door een matje, kussen, zacht deken en een rustgevend muziekje. Kortom, maak het zo fijn, dat je er ècht zin in krijgt.

Wil je dit najaar meer rust en plezier, ondanks alle drukte en hectiek? Kijk dan eens naar deze training.  

Blog #9 Ontspannen op vakantie

Ontspannen op zomervakantie gaan. Om eerlijk te zijn.... is het mij nog niet gelukt. Het is altijd een heel gedoe om alles in te pakken en het huis en werk op orde te krijgen. Maar hoe maak je het voor jezelf toch wat makkelijker?! Een aantal tips voor je:

Tip 1 Accepteer dat vertrekken stress geeft
Door dit accepteren kan je jouw mentale energie veel beter benutten. Het heeft namelijk helemaal geen zin om je er druk over te maken.

Tip 2 Het gras is niet groener bij een ander
Praat er eens over met anderen. Ik dacht dat ik de enige was die zich druk maakte en stress ervoer. Maar bij navraag bleek dat anderen ook de nodige stress ervaren. Gelukkig, ben ik niet de enige. Gedeelde smart is halve smart ;-).

Tip 3 Bereid je voor
Een inkoppertje natuurlijk. Maar door zaken op papier te zetten, krijg je meer mentale rust. Maak een lijst van wat je mee wilt nemen en een lijst van wat je nog wilt doen. Het mooist is als je de lijsten al enkele weken vooraf maakt. Dan heb je nog wat meer rust in je hoofd, waardoor je minder snel dingen vergeet.

Ik wens je een fijne vakantie toe!

Blog #8 Effectiever door pauze

Regelmatig hoor ik van cursisten, "het is moeilijk om zomaar even een pauze te nemen!" Wat maakt dit zo moeilijk? Waarom is het zo goed om af en toe wèl een break te nemen? En wat zijn dan praktische tips...

Pas pauze als ik klaar ben
Vaak krijg ik als reactie, "het werk moet eerst af zijn, pas dan kan ik even rust nemen". We voelen ons schuldig om zomaar tijd voor onszelf nemen. En de werk-en tijdsdruk speelt ook mee. Maar is het werk ooit af? En is je energie en aandacht oneindig? Nou, nee. Wees daarom eigenwijs, pak die momentjes met rust en aandacht voor jezelf.

Wat levert het je op?
Uit onderzoek blijkt dat je effectiever en productiever bent door regelmatig korte pauze te nemen. Je zorgt namelijk voor herstel van je energiebalans en concentratie niveau. Plus je krijgt hierdoor beter overzicht en focus.

Tip 1 begin klein
Begin klein. Neem een 3 minuten break in plaats van 10 minuten. Maak er een fijn rustmoment van. Zet een kop koffie en ga lekker even in de zon zitten.

Tip 2 begin thuis en op vrije dagen
Wil je het jezelf makkelijk maken? Begin dan thuis en op vrije dagen. Dat is makkelijker dan direct te starten in de drukke werkomgeving. Je ervaart dan sneller de positieve effecten van een korte rustpauze. Heb je enige tijd thuis geoefend? Introduceer het dan ook op de werkvloer.

Blog #7 Tunnelvisie veranderen

Afgelopen week had ik weer mooie coachgesprekken. Een terugkomende vraag bij deze gesprekken was: wat doe je op het moment dat je erg piekert of veel stress ervaart? Een mooie vraag om bij stil te staan in dit blog. En je hiervoor enkele tips te geven.

1 Mild zijn over je situatie
Wees mild over het feit dat je piekert of stress ervaart. Bestempel het niet als slecht maar laat het zijn zonder oordeel. Dit voorkomt dat je veel energie steekt in het negatief denken over jezelf. Dat is verspilling van je energie en het lost je probleem bovendien niet op.

2 Zorg voor afleiding
Zorg voor afleiding door te focussen op wat anders. Kies iets wat bij jou past om jezelf af te leiden. Doe bijvoorbeeld een ademhalingsoefening of een eenvoudig klusje of maak even een wandeling.

Wat is het resultaat
Het is resultaat is dat je afstand neemt van de situatie waarin je zit. Je krijgt weer rust en ruimte in je hoofd en ontspant. Je verandert de tunnelvisie (blijven piekeren) in een open visie (rust en ruimte in je hoofd), waardoor je ook makkelijker tot een oplossing komt.

Blog #6 Aandacht en groei


Voor mijn dochter heb ik een paar moestuinpotjes van AH meegnomen. Samen hebben we de potjes gevuld met aarde en zaadjes. En na een paar dagen zie ik tot mijn grote verassing de eerste steeltjes boven komen. Ik dacht direct, door de aandacht die we dagelijks geven groeien de plantjes.

Dit geldt voor meer dingen. Als we aandacht geven aan onze kwaliteiten groeien deze. Als we aandacht geven aan onze energiegevers groeit je energie. Aan de slag dus met datgene wat jij graag wilt laten groeien. Wil je het plezier in je leven laten groeien? Richt dan je aandacht op datgene waar je plezier aan beleeft. Of onderzoek hoe je meer plezier kunt ervaren. Hoe? Een paar tips:

Ontdek je plezier gevers
Pak een papier. Schijf vijf minuten lang op wat er in je opkomt. Wat geeft jou plezier. Dit kan zijn plezier zijn op je werk of thuis.

Zet de eerste stap
Noteer op papier wat je eerste stap kan zijn om je plezier te vergroten.

Sta stil
Sta elke dag even stil bij wat je die dag plezier heeft gegeven.

Maak een moodboard
Maak een moodboard. Hang teksten of afbeeldingen op met datgene wat je plezier geeft. Hang dit op een plek waar je het vaak ziet. Door er regelmatig naar te kijken ga je er (on)bewust naar leven.

Dit kan je natuurlijk ook bij andere dingen doen. Meer energie, betere gezondheid, meer positiviteit, meer vertrouwen. Volg de bovenste stappen en zie hoe je wens groeit!

Ik wens je een mooi groeipoces toe en hoor graag je successen :-).

Blog #5 Slimmer werkenWist je dat het altijd bereikbaar zijn leidt tot IQ-verlies? Door steeds afgeleid te raken door mails, apps en telefoontjes kan je brein niet tot rust komen. Je brein switcht van het een naar het ander. Dat kost veel energie en tijd. Het kost gemiddeld 20 minuten om weer te focussen op datgene waar je mee bezig was.

Ik heb 3 tips voor je om slimmer te werken met meer focus en rust

1. Plan je online momenten in
Kijk op geplande tijden naar berichten. Doe dit maximaal 20-25 minuten. Stop er dan mee en ga op een later moment weer verder. Dit kost misschien moeite omdat je graag alles wil afhandelen. Maar het is belangrijk om focus te houden. Meestal bereik je jouw doel niet door de hele dag met berichten bezig te zijn.

2. Zet de stoorzenders uit
Hoe moeilijk het ook is. Zet je mobiel, telefoon en mail uit. Het voorkomt dat je “stiekem” toch even gaat kijken of gestoord wordt door een pling of belletje. Is dit niet mogelijk? Kijk dan wat haalbaar is en wees creatief. Moet je mobiel aanblijven? Leg deze op een plek, waar je niet makkelijk bij kan en de telefoon toch nog hoort.

3. Offline sabbat
Wist dat zelfs de medewerkers van Google één keer per week een offline sabbat hebben? Het geeft de medewerkers rust en ruimte voor nieuwe ideeën. Gun jezelf ook eens zo’n dag of dagdeel om met aandacht te werken aan je doel(en).

Wat is het doel hiervan?
Het doel is om met aandacht te werken om zo scherp en efficiënt te blijven. En om meer rust in je werk te ervaren.

Ik wens je veel succes en rust!

Blog #4 Winst van mini pauze

Herken je dat?
Dat je jezelf aan het einde van de dag uitgeput voelt? Dat de dag is omgevlogen. Je hebt voor je gevoel maar weinig kunnen doen. Met een ontevreden onderbuikgevoel rij je naar huis. Uit onderzoek blijkt dat tussendoor hersteltijd nemen, ervoor zorgt dat je meer het gevoel hebt een waardevolle bijdrage te leveren.

Meer scherpte en creativiteit
Dus tijd om (mini)pauzes in te plannen! Een mini pauze helpt je om je lichaam en geest te ontspannen en het zorgt voor meer scherpte en creativiteit. Hoe pak je dat aan? Doe iets wat niet veel concentratie vergt en doe dit met aandacht. Bijvoorbeeld een kop thee zetten, kopieën maken of opruimen van spullen.

Ruimte voor nieuwe inzichten
Doordat het weinig concentratie vergt en je toch met aandacht iets doet kan je brein zich herstellen. Je brein gaat ondertussen ordenen, deleten en verwerken. Op deze manier krijgt je brein ook weer ruimte voor nieuwe inzichten en ervaringen. Je zal merken dat je erna verfrist en met nieuwe energie weer verder kan! Zo simpel is het. Maar... je moet het wel doen.

Wat kan je helpen?
Zet een alarm ter herinnering aan. Ga door de weerstand heen om toch te blijven doorwerken! Voel je niet schuldig. Weet dat je het voor een goed doel doet. Namelijk voor het leveren van een goede bijdrage! Tip: begin met één mini moment en bouw dit uit naar drie mini momenten op een dag.

Ik wens je succes en hoor graag je ervaringen!

Blog #3 Meer energie, plezierDe glijbaan van mijn dochter stond er lange tijd stilletjes bij. De batterijen waren op. Mama had weinig zin om de batterij te vervangen. Het leek mij een tijdrovend rotklusje. Al die schroefjes loshalen. Daar had ik echt geen tijd voor vond ik.

Maar gisteren kreeg ik de geest. Ik onderzocht hoe ik de batterijen kon vervangen. Het bleek heel simpel. Binnen tien minuten was het klusje geklaard. Klaarrr èn ik had een hele blije dochter :-). Yeeehaaa

Vanmorgen kreeg ik een mooi inzicht! Wanneer je jouw batterij oplaadt dan heb je er zelf plezier van maar de anderen in je omgeving ook. Nou klinkt dit heel logisch. Maar waarom doen we dit vaak niet?

Vaak ontbreekt het aan tijd en aan zin om op te laden. Er zijn belangrijkere dingen dan opladen. Maar waarom zou je wel aandacht besteden aan anderen en je werk en niet aan jezelf? Daarom 4 tips om het je makkelijker te maken:

Stap 1 Bedenk wat het je oplevert
Kijk vooruit. Bedenk hoe je jezelf voelt en wat je uitstraalt naar je omgeving als je datgene hebt gedaan wat je fijn vindt om te doen.

Stap 2 Schrijf het op!
Wat zijn de kleine dingen die jou energie geven? Een boek lezen, wandelen, muziek luisteren of prutsen aan je motor? Door dit op te schrijven wordt het helder en ben je eerder geneigd om er iets mee te doen.

Stap 3 Plan dagelijks in
Pak einde van de dag je agenda. Bedenk wat je morgen tussendoor kunt doen om jezelf op te laden. Dit kan iets zijn op je werk zijn of na je werk. En schrijf de afspraak met jezelf in je agenda op.

Overwin je weerstand
Ja maar, er ligt nog werk, de was moet nog gevouwen worden, geen tijd. Weet je? Werk en was blijven altijd doorgaan. Maak tijd voor jezelf! Je bent het waard! Al is het maar tien minuten per dag!

Yeehaaaa! Wat geeft jou energie?